fbpx

Čurekot je lijek za sve bolesti !

proherb curokot ulje

Čurekot je lijek za sve bolesti !

U antičkoj Grčkoj čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika

Čurokot, čurekot, čorokot, crni kumin, Nigella sativa i još više od 20 naziva odnose se na biljku koja se kao čudotvorni lijek koristi već više od 3.000 godina. Spomenut je u Bibliji pod nazivom crni kumin.

Ulje čurekota pronađeno je u Tutankhamonovoj grobnici, što ukazuje na činjenicu da se koristilo i prije više od 3.000 godina. Također je zabilježeno da su Nefretiti i Kleopatra uživale u koristima ulja čurekota. Korist ove biljke opisao je i poslanik Muhammed, a.s., riječima: “Čurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt”. Ovaj hadis Poslanika, a.s. zaslužan je za ogromnu popularnost čurekota u islamskom svijetu, koga još nazivaju blagoslovljeno zrno.

Hipokrat, otac moderne medicine, u svojim zapisima piše o djelotvornosti ove biljke u liječenju probavnih smetnji. U staroj Grčkoj čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. Čurekot se na Orijentu već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre…

Čurekotovo ulje djeluje kao analgetik (lijek protiv bolova), antibakterijski, kao lijek protiv povišenog krvnog pritiska, koji štiti jetru, bubrege. Sjeme čurekota se koristi kao lijek za terapiju neplodnosti.

Share this post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *